DWÓR WIEJSKI t. I-III w jednym woluminie - NAKWASKA Karolina z Potockich

DWÓR WIEJSKI t. I-III w jednym woluminie - NAKWASKA Karolina z Potockich
DWÓR WIEJSKI t. I-III w jednym woluminie - NAKWASKA Karolina z Potockich
Dwór wiejski. Dzieło poświęcone gospodyniom polskim przydatne i osobom w mieście mieszkającym Księgarnia Michelsena, Lipsk 1857-1860, ss. 343, 412, 308 Tom I "Dom wiejski" zawiera m.in. rozdziały: - Korzyści dla zdrowia i przyjemności życia wiejskiego - Najprzyjemniejsze wsi położenie - Opis i rozkład domu mieszkalnego - Spiżarnia - Inne dworskie zabudowania - Dziedziniec, podwórze, mieżwa - Architektura budynków i materiały - Służący, ich wybór, przymioty jakie mieć powinni i postępowanie pani domu z niemi - Rozkład czasu i urządzenie ogólne domu - Książki przydatne na wsi - Pszczelnik Tom II "Kuchnia wiejska" na 412 stronach mieści około 200 przepisów kulinarnych Tom III "Rady i przepisy" zebrany jest w porządku alfabetycznym szereg praktycznych porad, m.in.: ból zębów, ciężarność, maligna, małżeństwa, mikstury, morwy, muchy i mrówki, własności pokarmów, wykręcanie nogi lub ręki, zachowanie się kobiet, zgorszenia Przedruk metodą fotooffsetową Data wydania: 2013 Oprawa: twarda, zadrukowana Zawartość: 3 tomy w jednym woluminie Liczba stron: 825+17 Format: 123x200 mm ISBN 978-83-61889-72-4

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 109,00 zł
szt.

Uniwersalna książka kucharska - Ochorowicz - Monatowa Maria

Uniwersalna książka kucharska - Ochorowicz - Monatowa Maria
Uniwersalna książka kucharska - Ochorowicz - Monatowa Maria
Maria Ochorowicz - Monatowa to ikona polskiej sztuki kulinarnej. Pan Maciej Kuroń mówił o niej jako "o jednej z [...] ulubionych autorek książek kucharskich". Jej monumentalne dzieło - Uniwersalna książka kucharska - to najobszerniejsza książka w naszej kolekcji literatury kulinarnej i swego rodzaju biblia dla kucharzy. Opasłe tomisko zawiera przeszło dwa tysiące dwieście przepisów. Dzieło powstało z myślą o wszystkich gospodyniach, którym na sercu leży dobre i higieniczne żywienie rodziny. Autorka zawarła tu nie tylko dyspozycje posiłków, ale także mnóstwo porad dotyczących zdrowej diety oraz zalecanego odżywiania się przy różnych chorobach. Nowością jest dział poświęcony kuchni jarskiej. Odnajdziemy tu przepisy na bakłażany, dynie, fasole, kalafiory, jarskie gołąbki, kartofle w różnych odsłonach i wiele, wiele innych. Uniwersalna książka kucharska, choć jest reprintem, z powodzeniem zastąpi inne książki kucharskie, gdyż obok bardzo prostych i podstawowych przepisów zawiera również receptury na dania bardziej wyszukane. Autor: Ochorowicz - Monatowa Maria Rok wydania org.: ok. 1926 Oprawa: skóra Strony: 738 Wymiary: 170 x 240 mm

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 99,00 zł
szt.

„Krakowskie Wyroby Wędliniarskie” Andrzej Różycki

„Krakowskie Wyroby Wędliniarskie” Andrzej Różycki
„Krakowskie Wyroby Wędliniarskie” Andrzej Różycki
W dniu 28 września 2005 roku na Listę Produktów Tradycyjnych została wpisana w kategorii Mięso świeże oraz produkty mięsne: "Kiełbasa Lisiecka". W publikacji wydanej w 1926 r. pt. „Krakowskie wyroby wędliniarskie – praktyczne wskazówki o wyrobie wędlin” autorstwa Mistrza Wędliniarskiego i właściciela Fabryki Wędlin w Krakowie pana Andrzeja Różyckiego napisano, że „…Sposób wyrabiania wędlin krakowskich ma swoją wyrobioną markę dzięki dobroci, czego dowodem jest to, że przed wojną 70% wędlin produkowanych w Krakowie w sposób przeze mnie podany szło na zaopatrzenie miast byłej Austrii i zagranicę”. Autor w rozdziale „Krakowskie kiełbasy krajane” podaje przepisy i wymienia szereg kiełbas, wśród których wyróżnia m.in. krakowską grubo krajaną kiełbasę, kiełbasę krajaną na sposób domowy, krakowskie kiełbasy siekane. To właśnie w latach 30. XX w. z krakowskich kiełbas krojonych wywodzi się kiełbasa lisiecka, jako szczególny ich rodzaj, poszukiwany przez konsumentów ze względu na jej smak, recepturę i sposób wykonania, identyfikowany właśnie z Liszkami. Z ustnych przekazów wiadomo, iż Metropolita Krakowski książę Adam Sapieha również wysoko sobie cenił kiełbasę lisiecką, podobnie jak jego późniejszy następca kardynał Karol Wojtyła, który zawsze jej kosztował podczas swoich pobytów w parafii lisieckiej. W książce m.in.: wskazówki o doborze wieprzów na wyroby wędliniarskie; postępowanie z trzodą lub bydłem przed biciem; bicie bydła i trzody; żywa i bita waga bydła i trzody; wskazówki o mięsie; rozbieranie mięsa; wykrawanie; żyłkowanie; solenie mięsa; czyszczenie jelit i kiszek; przyprawa; nadziewanie; krakowskie krajane kiełbasy; kiełbasa krajana w sposób domowy; kiełbasa krajana w sposób domowy do wysuszenia; kiełbasa krajana z mięsa wołowego; kiełbasa krajana do gotowania; kiełbasa krajana wiejska; kiełbasa krajana wiejska do gotowania; krakowskie kiełbasy siekane; kiełbasy siekane z mięsa wołowego; kiełbasy siekane do wysuszenia na sposób domowy; kiełbasy siekane do gotowania; kiełbasa siekana wiejska; kiełbasa siekana wiejska do gotowania; kiełbasa polędwicowa; kiełbasa tyrolska; kiełbasa paryska; kabanosy; kabanosy grubo siekane debreczyńskie; debreczyńskie oryginalne salami węgierskie; kiełbaski; sardelki i kiełbasa sardelowa; sardelki warszawskie z mięsem wołowem; sardelki warszawskie z mięsa wieprzowego; klops (zając pasztetowy); szynka westfalska do jedzenia na surowo; słonina paprykowana; słonina do chleba; boczek pieczony; boczek zwijany; polędwica pieczona; polędwica myśliwska; polędwice łososiowe; polędwica łososiowa paryska; sztufada; rolady; rolada z prosiaka; rolada wołowa zwijana; główka wieprzowa faszerowana; pasztet; pasztet z dziczyzny; pasztet z młodego prosiaka; wieprzowa przednia szynka pieczona; szynka wołowa; szynka wieprzowa zwijana; cielęcina wieprzowa zwijana; baranina pieczona zwijana; auspik; urządzanie wędzarni; wędzenie kiełbas; wędzenie kiełbas krajanych z mięsa niemarynowanego; wędzenie kiełbasek; wędzenie kabanosów; wędzenie debreczyńskich i wiele wiele innych. Wydawca Graf_ika Data wydania 2011 Metoda druku: Fotooffset Oprawa twarda, szyta, zadrukowana wyklejka Liczba stron 206 Format 210x150 mm

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 4 dni

Cena: 69,00 zł
szt.

K. Niklewicz „Gospodarstwo piwniczne. Kiperstwo”

K. Niklewicz „Gospodarstwo piwniczne. Kiperstwo”
K. Niklewicz „Gospodarstwo piwniczne. Kiperstwo”
Reprint wydania z 1895 r. Kolejny podręcznik dla właścicieli winnic w Polsce. Były inspektor winnic w Austro-Węgrzech – w swoim dziele wprowadza czytelnika we wszystko to, co gospodarstwa piwnicznego (kiperstwa) i fabrykacji win dotyczy. Stara się, by wiadomości były dla wszystkich zrozumiałe, pomijając naukowe rozprawy, a trzymając się praktycznej strony tematu. Zawarte w książce informacje dotyczą: praktycznej próby wina, kiperskich wyrażeń, oceny składu chemiczny moszczu i wina, chorób i wad wina, technicznych metod postępowania z winem, drozdży, win słodkich i deserowych, esencji, moszczów rodzynkowych, win likierowych, białych i czerwonych itp. W jednym woluminie VII części, łącznie 359 str., numeracja ciągła; z drzeworytami w tekście. Przedruk metodą fotooffsetową format 206 x 141 mm ISBN 978-83-61889-28-1 Graf-ika Warszawa 2010

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 4 dni

Cena: 69,00 zł
szt.

W. Wielądko „Kucharz doskonały”

W. Wielądko „Kucharz doskonały”
W. Wielądko „Kucharz doskonały”
Reprint wydania z 1786 r. Zbiór 700 przepisów kulinarnych i słownik terminów kuchennych. Poprzedzają je uwagi o produktach dostępnych w danych porach roku i przykładowe jadłospisy. Książka składa się z dwóch części. W pierwszej oprócz potaziów, przepisy na dania mięsne (z wołowiny, baraniny, cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny). W drugiej rozdziały poświęcone rybom morskim i rzecznym oraz jarzynom, potrawom z jaj, nabiału, ciastom i ciastkom, dodatkom, sosom, a także deserom, konfiturom, syropom i wódkom. Przedruk metodą fotooffsetową oprawa twarda: zielona ekoskóra, tłoczenia, garby na grzbiecie, zadrukowana wyklejka format 210 x 145 mm str. 422 ISBN 978-83-61889-16-8 Graf-ika Warszawa 2009

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 4 dni

Cena: 76,00 zł
szt.

R. Wolff „Polska kuchnia koszerna”

R. Wolff „Polska kuchnia koszerna”
R. Wolff „Polska kuchnia koszerna”
Reprint oryginału z 1877 r. Tytuł w całości brzmi „Polska kuchnia koszerna zawierająca najrozmaitsze potrawy i pieczywa, konfitury i soki oraz szczegółowy przewodnik do urządzenia koszernego gospodarstwa przez Rebekę Wolff tłumaczone z niemieckiego przez S.D. nakładem tłumacza”. Przewodnik kulinarny zawierający przepisy potraw mięsnych i mlecznych, na różne pieczywo, konfitury, soki, galarety, kremy, sosy a wszystko przyrządzone w sposób koszerny. Przedruk metodą fotooffsetową oprawa twarda: drukowana, foliowana, zadrukowana wyklejka format 140 x 200 mm str. 188 ISBN 978-83-61889-20-5 Graf-ika Warszawa 2010

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 4 dni

Cena: 62,00 zł
szt.

A. Teslar „Kuchnia polsko-francuska”

A. Teslar „Kuchnia polsko-francuska”
A. Teslar „Kuchnia polsko-francuska”
Reprint wydania z 1910 r. Autor był kuchmistrzem ś.p. J.E. Namiestnika Andrzeja Hr. Potockiego w Krzeszowicach. Jest to zbiór wykwintnych przepisów kulinarnych wraz z przykładami z „przednich rautów” i balów z życia wyższych sfer. Przedruk metodą fotooffsetową oprawa twarda: zielona ekoskóra, tłoczenia, garby na grzbiecie, zadrukowana wyklejka format 195 x 150 mm str. 324 ISBN 978-83-61889-00-7 Graf-ika Warszawa 2009

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 4 dni

Cena: 76,00 zł
szt.

"Pieczywo Domowe" - opracowała Pani Elżbieta (pieczenie chleba, przepisy)

"Pieczywo Domowe" - opracowała Pani Elżbieta (pieczenie chleba, przepisy)
"Pieczywo Domowe" - opracowała Pani Elżbieta (pieczenie chleba, przepisy)
Reprint oryginału wydanego w 1928 roku. Ponad 100 prostych, tradycyjnych przepisów na domowe wypieki: chleba (jasnego i ciemnego), bułek i słodkich rozmaitości. Wydanie broszurowe. Warszawa 2012 Stron 32+12 oprawa: broszurowa format: 240x165 mm ISBN 978-83-61889-59-5

Dostępność: nakład wyczerpany

Cena: 29,00 zł

Zielnik Czarodziejski - Józef Rostafiński

Zielnik Czarodziejski - Józef Rostafiński
Zielnik Czarodziejski - Józef Rostafiński
Józef Rostafiński (1850-1928); botanik, profesor Uniwersytetu Jagiellońskiego; członek PAU, pionier polskiej florystyki. Jedna z jego książek, Przewodnik do oznaczania roślin w Polsce dziko rosnących, doczekała się 21 wydań między 1886 i 1979 rokiem. Zielnik Czarodziejski - naukowe badanie dawnych przesądów, czarów i roślin czarodziejskich, w których Rostafiński wykazał, że owe wierzenia wśród ludu nie są wyobrażeniami, zachowanymi jeszcze z prastarych czasów pogańskich. Wierzenia te zostały zatarte przez chrześcijaństwo i idącą w ślad za nim kulturę. Nastąpiło to w znacznej części w wieku XVI za pomocą popularnej polskiej literatury ludowej: Ogrody zdrowia; Księgi o gospodarstwie Piotra de Crescentis; Lekarstwa doświadczone Jana Pileckiego; Herbarz polski (roślinnym) Marcina z Urzędowa; Zielnik Szymona Syreńskiego; Młot na czarownice; Sekreta białogłowskie Haura i wiele, wiele innych, z których Rostafiński wybrał, zebrał i usystematyzował te najciekawsze i zaprezentował w swoim Zielniku. Uważam, że cytat z Encyklopedii staropolskiej Z. Glogera będzie najbardziej zachęcającym do zakupu tej bardzo interesującej pozycji. Jeżeli zważymy, że sam zielnik Syreńskiego obejmuje przeszło 1500 stron in folio ścisłego druku, naszpikowanych tysiącami przesądów, pojmiemy, jak potwornie obfitą była ta strawa, płynąca przeważnie z zachodu i południa Europy do Polski dla nakarmienia ogółu polskiego, łaknącego, tak jak wszystkie inne, wszelakich sekretów i wiedzy, w codziennym życiu stosowanej. Prof. Rostafiński z literatury powyższej spożytkował do swego Zielnika czarodziejskiego wszystko, co się tyczy chorób ludzi i zwierząt, czarów, duchów, wróżb, wpływu roślin na: miłość, zgodę, niezgodę, wymowę, pamięć itd. Dowiadujemy się tu między innymi, że ziele Dziewięćsił, włożone dzieciom do kolebki, zachowywa je od złego urzeczenia bab. Boże drzewko dobrze jest przeciw czarom w małżeństwie w łoże słać. Dębowe liście i drzewo są środkiem przeciw czarom, a dymu z liści dębowych czart się boi. Dziewanna oddala czary, wymowność dawa, język wolny czyni ku wymowności... i tam, gdzie rad siadasz, pokrop tą wódką, a będą przy tobie dobrzy duchowie ku potwierdzeniu ciebie. Dzięgiel noszony zabezpiecza od zczarowania personę i dom, żuty serce smętne rozwesela, strachy, cienie nocne odpędza. Gwoździki kramne czynią mocnych w małżeństwie. Koszyszczko miłośnie zczarowanym pomaga. Lubczyk dobry jest przeciw czarom rzuconym na bydło. Oman tęskność oddala, serce uwesela, człowieka wdzięcznego, miłego i przyjemnego czyni, kłopot odpędza i zapomnienie przywodzi, cerę cudną czyni. Pietruszka paniom niepłodnym służy. Pięciornik - kto co od króla będzie żądał, otrzyma wszystko, mając przy sobie to ziele, albowiem czyni człowieka wymownym i przyjemnym. Piołun pod podeszwami noszony rozbudza apetyt. Piwonia (korzeń i nasiona) lekarstwo dla opętanych i przeciw czarom. Pokrzyk roślina jest czarodziejska. Pokrzywa trzymana w ręku ze złocieniem zabezpiecza od strachów i widm. Polej kreteński, kto chciwy czci, chwały i uwielbienia, ma go nosić przy sobie. Przestęp noszony na szyi chroni od czarów. Rośnik noszony na szyi zamienia nieprzyjaciół w przyjaciół, we wszelkich zawodach daje szczęście, chroni przed czarami. Ruta, zebrana przed wschodem słońca i używana na surowo, dobra przeciw czarom. Słonecznik mężom sił dodaje. Szafran w miarę użyty rozwesela serca, nadużyty czyni człowieka smutnym. Szałwja - jak zapewnia Syreński - tak jest skuteczna do płodności, że w Egipcie po morowem powietrzu przymuszano pozostałych mieszkańców do jej picia?. J. Rostafiński Zielnik Czarodziejski Reprint wydania z 1893 r. Str. 202 Format: 160x250 mm Oprawa twarda, zadrukowana wyklejka ISBN 978-83-61889-58-8

Dostępność: na wyczerpaniu

Cena: 86,00 zł
szt.

Kucharz Dobrze Usposobiony + Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler

Kucharz Dobrze Usposobiony + Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler
Kucharz Dobrze Usposobiony + Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler

Kucharz Dobrze Usposobiony tom I i II
oraz
Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona

Jan Szyttler


Reprinty oryginałów
na podstawie wydań:
Kucharz dobrze usposobiony tom I i II, wydanie z 1830 r.
Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona, wydanie z 1841 roku

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 4 dni

Cena: 74,00 zł
szt.

Kuchnia Myśliwska - Jan Szyttler

Kuchnia Myśliwska - Jan Szyttler
Kuchnia Myśliwska - Jan Szyttler
Jan Szyttler Kuchnia myśliwska, czyli na łowach: dla uśnierzenia głodu, dogadzając oraz najdelikatniejszemu smakowi z dodaniem rad i przepisów do urządzenia ubitej zwierzyny czworonożnej lub ptactwa, tudzież przygotowania naprędce posiłku z wybranych rozmaitych drobnych cząstek zwierzyny. Reprint oryginału wydanego w 1845 r. Praktyczny podręcznik kulinarny dla amatorów łowów i ich kuchmistrzów: zbiór niepowtarzalnych receptur i przepisów, niektóre bardzo oryginalne, np. łapy niedźwiedzie na zimno, mózgi z łosia lub sarny. Poradnik: 1) jak przygotować się do łowów (zabierać ze sobą bułki bardzo posilne do zapaśnej torby myśliwskiej, wykonane z ciasta drożdżowego z farszem zajęczym oraz napój zdrowy na łowach, z imbiru, kandyzowanego cukru, cytryn oraz drożdży zalanych wodą; 2) jak skonstruować przenośny kominek (autor zamieszcza w książce dokładny opis konstrukcji z rysunkiem). Przewodnik po łownej zwierzynie: sarny, dziki, niedźwiedzie, zające, łosie, jelenie, daniele, żubry, bobry i niezliczone gatunki dzikiego ptactwa. Oprawa twarda, zadrukowana wyklejka Format 130x225 mm 161+23 stron Wydawnictwo Graf_ika Warszawa 2012

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 4 dni

Cena: 69,00 zł
szt.

COMPENDIUM FERCULORUM albo zebranie potraw - Stanisław Czerniecki

COMPENDIUM FERCULORUM albo zebranie potraw - Stanisław Czerniecki
COMPENDIUM FERCULORUM albo zebranie potraw - Stanisław Czerniecki
Compendium Ferculorum albo zebranie potraw - pierwsza zachowana polska książka kucharska, wydana w Krakowie w 1682 roku. Autorem był kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego Stanisław Czerniecki. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała. Data wydania: 2013 Oprawa: zadrukowana wyklekja, oprawa twarda, zadrukowana Format: 160 x 277 mm Liczba stron: 112+12

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 56,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl