Opcje przeglądania

Reprinty

Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska - Marta Norkowska

Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska - Marta Norkowska
Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska - Marta Norkowska
Dwa tomy w jednym woluminie: Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska zawierająca 1249 przepisów gospodarskich, z uwzględnieniem kuchni jarskiej cz. 1 oraz Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska Najnowszej kuchni cz. 2 Reprint wydania z 1904 i 1908 roku Tom I - 496 str.; liczne tablice Podział i rozpoznawanie mięsa, dobre rady, sosy, zupy (ciepłe, zimne, postne), dodatki do zup; ciasta do pasztetów i pasztety, ryby i raki, ryby morskie, wołowina, cielęcina, baranina, wieprzowina, drób, dzika zwierzyna, jarzyny potrawy mączne, jaja i omlety, sałaty, kompoty, leguminy gorące i zimne, pierożki, torty i ciasta,, biszkopty, pączki i faworki, kremy, galarety i wszystko czego dusza zapragnie… Tom II – 160 str. Przygotowanie i pieczenie różnego pieczywa niesłodkiego: chleby, bułki, rogale Ciasta drożdżowe słodkie; ciasta parzone, kruche, francuskie i biszkoptowe, ciasta migdałowe i śmietanowe, torty i mazurki, pierniki, marcepany… Format 148/210 cm Oprawa twarda; zadrukowana wyklejka Do Czytelniczek! Wydając tą książkę miałam na celu, aby nasze młode gospodynie znalazły w niej poradę i pomoc, oraz ażeby stać się ona mogła podręcznikiem dla tych Pań doświadczonych i gospodyń wytrawnych, które rozumieją potrzebę urozmaicenia kuchni domowej. Nie ma bowiem nic gorszego w kuchni jak jednostajność, która często jest powodem wstrętu i przesytu. Mając to na uwadze, do potraw ogólnie znanych dodałam znaczną liczbę przepisów wykwintnych, wskazując nadto przy każdej potrawie sposób jej podawania. Bo jak najpiękniejsza kobieta przez strój nieodpowiedni i niegustowny ujmuje sobie powabu, tak też najsmaczniejsza potrawa traci na wartości, gdy podaje się ją w niestosownym garniturze lub sosie… M. Norkowska

Dostępność: na wyczerpaniu

Cena:

86,00 zł

szt.

O masonii w Polsce - ks. Stanisław Załęski

O masonii w Polsce - ks. Stanisław Załęski
O masonii w Polsce - ks. Stanisław Załęski
Ks. ZAŁĘSKI STANISŁAW O MASONII W POLSCE od roku 1742 do 1822 NA ŹRÓDŁACH WYŁĄCZNIE MASOŃSKICH Wydanie drugie poprawione w dwóch częściach w jednym woluminie z 9 ilustracjami KRAKÓW, DRUK L. ANCZYCA I SPÓŁKI, 1908 r. str. 274 + 248 Reprint książki wydanej w 1908 roku w Krakowie, w której omówiono historię masonerii w Polsce w XVIII i na początku XIX wieku. Część I Dzieje masonii w Polsce Część II Ryty (obrzędy) i obrazy (spisy) masonii polskiej Zawiera słowniczek rzeczy masońskich (wyjaśnienia nazewnictwa) oraz unikatowe ilustracje. Opis pozycji: Wydawca: Graf_ika Data wydania: 2015 Oprawy: oprawa miękka Liczba stron: 530+22 Format: 145x225 mm ISBN 978-83-61889-90-6

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 4 dni

Cena:

69,00 zł

szt.

Ogród przy Dworze wiejskim t. I-II w jednym woluminie - Edmund Jankowski

Ogród przy Dworze wiejskim t. I-II w jednym woluminie - Edmund Jankowski
Ogród przy Dworze wiejskim t. I-II w jednym woluminie - Edmund Jankowski
Dwa tomy w jednym woluminie: Ogród przy dworze wiejskim T. 1 - Ogród użytkowy, str. 245 + 2 rozkładane tablice T. 2 - Ogród ozdobny, str. 458 + 2 rozkładane tablice Reprint oryginału wydanego nakładem własnym autora w 1888 roku Książkę, jak sam autor zaznaczył we wstępie, opracował z potrzeby zebrania w jednym woluminie wiadomości o ogrodnictwie, ponieważ o zasadach urządzania ogrodu spacerowego nie przemawiał dotąd z książki żaden z ogrodników Polaków. Dobre rady Czartoryskiej z Myśli różnych o zakładaniu ogrodów i Franciszka Giżyckiego z O przyozdobieniu siedlisk wiejskich dziś już są przestarzałe, niewystarczające i z obecnym stanem ogrodniczej wiedzy niezgodne. W związku z tym Jankowski książkę Ogród przy dworze wiejskim uzupełnił o setki rycin, planów, opisów roślin ozdobnych, warzywnych i drzew oraz o sposobach ich uprawy. Dzieło Jankowskiego to kompendium wiedzy nie tylko dla ogrodników, ale również dla tych, co wracają do starych metod upraw i hodowli, dawnych aczkolwiek zapomnianych dziś odmian, dla poszukujących skutecznych wskazówek i inspiracji działkowiczów. Oprawa twarda, zadrukowana wyklejka, okładka ekoskóra ze złotymi tłoczeniami. Spis treści: Tom I I. Wiadomości ogólne II. Ogród warzywny III. Ogród owocowy IV. Zużytkowanie owoców Tom II I. Ogród spacerowy II. Drzewa ozdobne III. Kwiaty w gruncie, kwiaty grzędowe, kwiaty kobiercowe IV. Kwiaty pod szkłem Wydawca: Graf_ika Przedruk metodą fotooffsetową Data wydania: 2015 Format: 165x245 mm Oprawa: twarda, ekoskóra, złote tłoczenia, naklejka na licu Liczba stron: 728+3+18 ISBN 978-83-61889-91-5

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

109,00 zł

PAMIĘTNIKI Z POBYTU NA SYBERYI RUFINA PIOTROWSKIEGO

PAMIĘTNIKI Z POBYTU NA SYBERYI RUFINA PIOTROWSKIEGO
PAMIĘTNIKI Z POBYTU NA SYBERYI RUFINA PIOTROWSKIEGO
Dzieło Rufina Piotrowskiego zawiera wiele cennych informacji dotyczących Syberii, zesłańców, rosyjskiej administracji oraz ludów koczowniczych zamieszkujących opisywane tereny. Z kart pamiętnika wyłania się interesujący obraz krainy widzianej oczami zesłańca, który stara się obiektywnie przedstawić miejsce swej katorgi. Relacja autora dotycząca społeczeństwa syberyjskiego świadczy o dużej znajomości przedmiotu. Autor wspomnień sam będąc skazanym na katorgę, doskonale przestawił stosunek ludzi wolnych do posieleńców i katorżnych. Dokładnie oddał stan psychiczny tych ostatnich, ich problemy i wątpliwości. Z dużą sympatią odnosił się do mieszkańców Syberii. Nie krył się ze swoimi przemyśleniami. Bez ogródek mówił o dużych szansach powodzenia ewentualnego powstania przeciw Rosji, które mogłoby być początkiem procesu dającego wolność jego ojczyźnie. Rufin Piotrowski (1806-1872) - Działacz polityczny i wielki patriota, uczestnik powstania listopadowego, badacz i pamiętnikarz. W czasie powstania listopadowego walczył w bitwie pod Ostrołęką, a także podczas obrony Warszawy. W latach 1833 ? 35 Piotrkowski był członkiem Towarzystwa Demokratycznego Polskiego i aby nie zostać zadenuncjowany, przedostaje się on do Francji. Był emisariuszem Hotelu Lambert, skąd w roku 1843 wysłano go do ojczyzny w celu organizowania Polaków do kolejnego zbrojnego powstania, którego wynikiem miało być odzyskanie wolności. W kilka miesięcy po przybyciu do ojczyzny, zorganizował konspirację w Kamieńcu Podolskim. Niestety, został tam zdekonspirowany i schwytany, a po krótkim dochodzeniu skazany i osadzony w więzieniu w Kijowie. Po rocznym osadzeniu w murach więzienia, Rufina Piotrkowskiego skazano na katorgę pod Omskiem. W roku 1846 uciekł przez Solikamsk i Wielki Ustiug, aż do Archangielska. Stąd przedostał się do Petersburga, a następnie do Rygi, gdzie opuścił Rosję, docierając przez Królewiec do Francji. Przybywszy do Francji w roku 1851, wykładał w polskiej szkole. W czasie wojny krymskiej (1853), z ramienia Adama Czartoryskiego i oczywiście Hotelu Lambert, Rufin Piotrowski sformował pułk kozaków sułtańskich w Turcji, mających za zadanie pokonanie potęgi rosyjskiej. Było to zadanie priorytetowe, gdyż Rosja była naszym zaborcą i odwiecznym wrogiem. W roku 1867 Piotrkowski powrócił do kraju. Napisał ?Pamiętniki z pobytu na Syberii?, które zostały przetłumaczone na wiele języków. Dzięki temu dziełu dowiadujemy się o tułaczym losie wielu polskich rodzin, ich katorżniczym życiu, jak o warunkach klimatycznych tam panujących. Rufin Piotrkowski zmarł w 1872 r. i został pochowany na Starym Cmentarzu w Tarnowie. Data wydania: 2014 Oprawa: miękka Liczba stron: 699+16 Format: 170x240 mm

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 4 dni

Cena:

76,00 zł

szt.

Pokój Ryski - Jan Dąbski - wspomnienia, listy, pertraktacje

Pokój Ryski - Jan Dąbski - wspomnienia, listy, pertraktacje
Pokój Ryski - Jan Dąbski - wspomnienia, listy, pertraktacje

Pokój Ryski Jan Dąbski Reprint wydania z 1931 r.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 4 dni

Cena:

35,00 zł

szt.

Polska Kuchnia i Spiżarnia - Jadwiga Izdebska

Polska Kuchnia i Spiżarnia - Jadwiga Izdebska
Polska Kuchnia i Spiżarnia - Jadwiga Izdebska
Polska kuchnia i śpiżarnia: praktyczny podręcznik zawierający 1550 przepisów kuchennych i gospodarskich (z uwzględnieniem potraw jarskich), pieczenie ciast, przyrządzanie konfitur, konserwów[!], marynart itp. oraz dyspozycje obiadów, śniadań i kolacji zwyczajnych i wystawnych. 114 rysunków w tekście. 1905 Warszawa, nakł. i dr. M. Arct, 1905 Reprint: 2014 Oprawa twarda, ekoskóra bordowo-czerwona, ze złotymi tłoczeniami Format: 148 x 210 mm Ilość stron: 542+20

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 4 dni

Cena:

86,00 zł

szt.

Powstanie Styczniowe BITWY I POTYCZKI 1863-1864 Stanisław Zieliński + mapy

Powstanie Styczniowe BITWY I POTYCZKI 1863-1864 Stanisław Zieliński + mapy
Powstanie Styczniowe BITWY I POTYCZKI 1863-1864 Stanisław Zieliński + mapy

Powstanie styczniowe "BITWY I POTYCZKI 1863-1864" Stanisław Zieliński + mapy

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

129,00 zł

szt.

Powstanie Styczniowe BITWY I POTYCZKI 1863-1864 Stanisław Zieliński + mapy OPRAWA MIĘKKA

Powstanie Styczniowe BITWY I POTYCZKI 1863-1864 Stanisław Zieliński + mapy OPRAWA MIĘKKA
Powstanie Styczniowe BITWY I POTYCZKI 1863-1864 Stanisław Zieliński + mapy OPRAWA MIĘKKA
Powstanie styczniowe "BITWY I POTYCZKI 1863-1864" Stanisław Zieliński + mapy Muzeum Narodowe w Rapperswilu BITWY I POTYCZKI 1863-1864 NA PODSTAWIE MATERYAŁÓW DRUKOWANYCH I REKOPIŚMIENNYCH MUZEUM NARODOWEGO W RAPPERSWILU opracował STANISŁAW ZIELIŃSKI - BIBLIOTEKARZ MUZEUM W RAPPERSWILLU 1913 Nakładem Funduszu Wydawniczego Muz. Nar. w Rapperswilu STR 560 DOŁĄCZONE: mapa bitew-potyczek na Litwie i Rusi z datami starć, przez S. Zielińskiego, (63x40cm) mapa bitew potyczek w Król Kongresowem, (88x65 cm) -przez s.z. tabela - rozwój i upadek ruchu zbrojnego (60x43 cm) - s.z. Wydawnictwo Graf-ika Rok Wydania 2014 Ilość stron 560 Oprawa miękka ISBN 978-83-61889-

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 4 dni

Cena:

76,00 zł

szt.

Przepisy ubiorów Wojsk Księstwa Warszawskiego - Ks. Józef Poniatowski

Przepisy ubiorów Wojsk Księstwa Warszawskiego - Ks. Józef Poniatowski
Przepisy ubiorów Wojsk Księstwa Warszawskiego - Ks. Józef Poniatowski
Przepisy ubiorów Wojsk Księstwa Warszawskiego

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 5 dni

Cena:

54,00 zł

szt.

R. Wolff „Polska kuchnia koszerna”

R. Wolff „Polska kuchnia koszerna”
R. Wolff „Polska kuchnia koszerna”
Reprint oryginału z 1877 r. Tytuł w całości brzmi „Polska kuchnia koszerna zawierająca najrozmaitsze potrawy i pieczywa, konfitury i soki oraz szczegółowy przewodnik do urządzenia koszernego gospodarstwa przez Rebekę Wolff tłumaczone z niemieckiego przez S.D. nakładem tłumacza”. Przewodnik kulinarny zawierający przepisy potraw mięsnych i mlecznych, na różne pieczywo, konfitury, soki, galarety, kremy, sosy a wszystko przyrządzone w sposób koszerny. Przedruk metodą fotooffsetową oprawa twarda: drukowana, foliowana, zadrukowana wyklejka format 140 x 200 mm str. 188 ISBN 978-83-61889-20-5 Graf-ika Warszawa 2010

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 4 dni

Cena:

62,00 zł

szt.

ROZMAITE SPOSOBY SZTUCZNEGO ROZMNAŻANIA PSZCZÓŁ

ROZMAITE SPOSOBY SZTUCZNEGO ROZMNAŻANIA PSZCZÓŁ
ROZMAITE SPOSOBY SZTUCZNEGO ROZMNAŻANIA PSZCZÓŁ
ROZMAITE SPOSOBY SZTUCZNEGO ROZMNAŻANIA PSZCZÓŁ ORAZ INNE UWAGI KTÓRE PSZCZELARZ KONIECZNIE ZNAĆ POWINIEN Sposoby sztucznego rozmnażania pszczół mogą być poniekąd w swoich odcieniach rozmaite, i tylko ten, kto zupełnie i dobrze obznajmiony jest z przyrodą pszczoły, potrafi znaleźć środki odpowiednie do każdego oddzielnego wypadku i zastosować takowe, z wyrozumowanemi następstwami. Rozwiązanie takiego zadania nie tak jest łatwe. Dla osób nie ugruntowanych w zasadach rozumowanego pszczelnictwa, albo chcących sobie ułatwić wyszukanie sposobu, za pomocą którego powinien być zrobionym sztuczny rój, i skrócić obmyślenie wszystkich środków, które do tego będą konieczne, bardzo się przyda niniejsza książeczka. Ona zawiera, można powiedzieć, recepty - służące do sztucznego rozmnażania pszczół i podaje przy tym wiele pożytecznych rad i uwag. A. Butlerow Wydawnictwo: Graf-ika Format: 148 x 210 mm liczba stron: 32 okładka miękka ISBN 978-83-61889-93-9

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 4 dni

Cena:

15,00 zł

szt.

Skład abo skarbiec znakomitych sekretów oekonomiej ziemiańskiej - Jakub Kazimierz Haur

Skład abo skarbiec znakomitych sekretów oekonomiej ziemiańskiej - Jakub Kazimierz Haur
Skład abo skarbiec znakomitych sekretów oekonomiej ziemiańskiej - Jakub Kazimierz Haur
"Skład abo skarbiec znakomitych sekretów oekonomiej ziemiańskiej", zadedykowany Janowi III Sobieskiemu, który wysoko cenił sobie jego literaturę. Była to encyklopedia ziemiańska, która obejmowała tematykę agrarną, życia codziennego, zwierzęcą, a także obyczajową, przeplatana różnymi dykteryjkami, anegdotami i kuriozami, tworząc tym samym typowe dzieło doby Polski sarmackiej. Jakub Kazimierz Haur (1632-1709) - polski ekonomista, poeta, autor książek i traktatów o tematyce rolniczej i poradnikowej. Haur urodził się w roku 1632 w mieszczańskiej rodzinie. Był synem warszawskiego ławnika, Jakuba Haura, i pochodzącej z Grazu Anny Marii z domu Petardówny, dwórki królowej Konstancji, żony Zygmunta III Wazy. Studia odbywał w Akademii Krakowskiej, w owym czasie wciąż jedynej uczelni wyższej w Polsce. Lata 50. XVII wieku to okres ożywionych kontaktów z bogatymi mieszczańskimi rodzinami z Warszawy i Lwowa, głównie dzięki pokrewieństwu z bogatą rodziną Dzianottich (u których był w służbie w roku 1658) i Gibbonich oraz koneksjom rodzinnym (przez siostrę Weronikę) z lwowskim mieszczaninem Stanisławem Kralem. Wcześniej, w 1656, Haur był w służbie u lwowskiej rodziny Morykonich. Lata 60. Haur najprawdopodobniej spędził w podróży po Europie. Ze wzmianek w jego dziełach dowiedzieć się można, że na pewno odwiedzał: Włochy, Niemcy, Holandię i Anglię. Doświadczenie zebrane w czasie tych podróży z pewnością znacznie wpłynęło na zawartość Haurowych kompendiów. Nobilitację uzyskał prawdopodobnie pomiędzy 1658 a 1668 Od roku 1670 Haur był superintendentem i pisarzem Stanisława Skarszowskiego, dworzanina królewskiego, starosty, podstolego, kasztelana wojnickiego i bogatego posiadacza ziemskiego ? pozwoliło mu to zapoznać się z gospodarką latyfundium i ułatwiło pracę w przygotowaniach do napisania traktatu agronomicznego - "Ekonomiki", który, dedykowany Skarszowskiemu, ukazał się w 1675 roku. 16 marca 1676 uzyskał od Jana III Sobieskiego przywilej potwierdzający jego prawa autorskie do "Ekonomiki". Trzy lata później wydał "Generalną oekonomikę", zadedykowaną Andrzejowi Morsztynowi, którego dobrami wówczas (1679) zarządzał. Po zakończeniu służby u Morsztyna, Haur przez kilkanaście kolejnych lat sam prowadził gospodarkę w dzierżawionej przez siebie podkrakowskiej wsi Chorowice. Od roku 1683 życie jego nierozerwalnie związane było z Krakowem, zapewne także i dlatego, że jego pierwsza żona, Agnieszka Furmankiewiczówna, wniosła mu w wianie kamienicę przy ulicy Floriańskiej. Haur utrzymywał kontakty z profesorami Akademii Krakowskiej ? Marcinem Winklerem i Wojciechem Kazimierzem Rezlerem, prowadził też liczne interesy oraz sprawował urząd komisarza do spraw rachunków skarbowych, posiadając równocześnie tytuł sekretarza królewskiego i barona. W roku 1689 Haur wydał drukiem "Skład abo skarbiec znakomitych sekretów oekonomiej ziemiańskiej", zadedykowany Janowi III Sobieskiemu, który wysoko cenił sobie jego literaturę. Była to encyklopedia ziemiańska, która obejmowała tematykę agrarną, życia codziennego, zwierzęcą, a także obyczajową, przeplatana różnymi dykteryjkami, anegdotami i kuriozami, tworząc tym samym typowe dzieło doby Polski sarmackiej. Wydawca: Graf_ika Przedruk metodą fotooffsetową Data wydania: 2015 Format: 210x297 mm Oprawa: twarda, ekoskóra, złote tłoczenia Liczba stron: 572+12 ISBN 978-83-61889-95-3

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 4 dni

Cena:

126,00 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl